De Dhanwar geschiedenis, enkele mijlpalen

Verscholen in de bossen en heuvels in de afgelegen delen van de deelstaat Chattisgarh in centraal India liggen dorpjes waaraan de tijd volledig voorbij lijkt te zijn gegaan. Pater Sidon Maes (+Dhanwar 2001) vond dat het mooie van hun traditionele cultuur de kans moest krijgen te overleven, maar ook dat leven voor hen meer zou moeten zijn dan overleven. Ook voor hun kinderen zou goed onderwijs beschikbaar moeten zijn. Daarom stichtte hij de missie in Dhanwar. Ontdek de geschiedenis van SOS Jungle Kids!

1946: welkom in India

Pater Sidon Maes, SJ kwam in 1946 naar India met een Nederlandse vrachtboot de Chemistro. De reis duurde maar liefst twee maanden. Hij werkte vanaf aanvang voor de Indiase aborigene stammen. Deze Tribalen noemen zichzelf de Adivasis, wat ‘eerste bewoners’ betekent.

1994: Verbazingwekkende stichting van Dhanwar

Tussen 1946 en 1994 is uiteraard heel veel gebeurd. Maar 1994 werd toch een heus scharnierjaar. De Vlaamse Jezueiëten getuigen:

"Vanaf dit jaar volgt de periode waarbij hij volledig het onbekende intrekt. Hij trekt de jungle in het Noord-Oosten van de deelstaat Madhya Pradesh in (het huidige Chhattisgarh) op zoek naar de lokale stammenbevolking. Dit was een verbazingswekkende periode, uniek in de geschiedenis van de Jezuïeten.

Sidon trekt de jungle in en vestigt zich onder een mangoboom in een bijna onbereikbaar gebied onder de wellicht armste stammen onder de Indiase stammen: de Korakus.

Hij noemt de vestigingsplaats ‘Dhanwar’ en bouwt de missie in een sneltreinvaart uit. Een lagere en middelbare school, medisch dispensarium en een opvang van dorpsmeisjes voor een tijdelijke vorming, is het resultaat.

Dit ging hand in hand met de groei in Belgie van SOS Junglekids Dhanwar, opgericht door de neef van Sidon, Geert Maes."

1998: Steun

In de omliggende jungle worden de eerste gerichte dorpsactiviteiten opgestart. De steun van de NGO Vlaams Internationaal Centrum (VIC) maakt deze activiteiten mogelijk. Geert Maes is coördinator voor het VIC in India.

1999: Protest

Eerste algemene protest van de junglebevolking tegen plannen van de overheid voor de uitzetting van Bengaalse tijgers in de jungle en het omvormen van de jungle tot safaripark.

2000: Meer rechten, erkenning door de Indiase overheid

De overheid erkent officieël het ‘bestaansrecht’ van de lokale junglebevolking.

Na maar liefst dertig jaar brengt Sidon een bezoek aan België.

2001: Dankbaarheid & erkenning uit Rome

Op 13 december overleed Pater Maes in Dhanwar.  De uitvaart van Sidon werd een aandoenlijk gebeuren. Duizenden mensen uit de jungle stroomden toe. Al vlug maakte wanhoop en ontreddering plaats voor gevoelens van diepe dankbaarheid en hoop. Pater Generaal schrijft vanuit Rome een aangrijpend eerbetoon aan pater Sidon. In datzelfde jaar wordt het aantal medewerkers ter plaats uitgebreid.

2006: Inspanningen beloond

Eerste junglekinderen studeren verder aan universiteiten in één van de Indiase grootsteden. Eén van de junglekinderen behaalt zelfs een Master diploma aan de Universiteit van Leuven. Jaren van inspanningen werpen hun vruchten af.

2008: Primeur

In alle Indiase kranten was het voorpaginanieuws. Voor het eerst in de geschiedenis trouwde een buitenlander met een vrouw uit een tribale stam. De eer was weggelegd voor Geert Maes en Renuka Kerketta.

2009: Samenwerking

Opstarting van de samenwerking tussen het Holy Cross ziekenhuis in Ambikapur, waar Renuka als dokter werkzaam is, en het dispensarium in Dhanwar.

2010: Erkenning door de Belgische Federale Overheid

Opstelling van een programma  voor duurzame verdere dorpsontwikkeling, gericht op de rechten van de lokale tribale stammen. Dit programma maakt deel uit van het algemene programma van het Vlaams Internationaal Centrum V.I.C.), gesteund door de Belgische federale Overheid. Het luidt de start in voor de oprichting van K.C.D. (Koraku Community Development) en de samestelling van een heel team van Koraku leiders. Geert verzorgt de opvolging en communicatie tussen V.I.C. en K.C.D.

2016: Provinciaal van de Vlaamse Jezuiëten, Pater Johan Verschueren, SJ, bezoekt Dhanwar
2016: Ondersteuning door Compu Deals via jaarlijkse gifts van laptops en toebehoren voor de junglekids
2017: Eerste internationale scouts jamboree

Het drie jaarlijkse bezoek van scouts Beveren bracht ook diverse Indiase scouts groeperingen naar Dhanwar. Dit was de aanleiding voor een heuse 7-daagse internationale scouts jamboree in Dhanwar.

2017: Dankzij school acties: heuse speeltuin voor de junglekids: "Chez Carine"

Diverse acties van het Instituut Heilige Familie, met als stuwende kracht Mevr. Carine Meul, maakte het mogelijk een heuse speeltuin in de Dhanwar te installeren. De speeltuin is sindsdien een attractie voor de hele jungle bevolking en zelfs daarbuiten.

2019: Duizenden verzamelen in Dhanwar voor de viering van 25 jaar Dhanwar.
2019: Vernieuwde website junglekids Dhanwar

Lorenz bezocht In 2010 de jungle kinderen en sindsdien ondersteunt hij het project via creatie en onderhoud van de online communicatiekanalen waaronder deze website.