Situering

India heeft een oppervlakte van meer dan honderd keer België en telt meer dan één miljard inwoners. Na China heeft India de grootste bevolking ter wereld. Ondanks de indrukwekkende economische groei van de laatste jaren, leven nog minstens 300 miljoen mensen onder de armoedegrens. Iedereen heeft wel eens gehoord van de sloppenwijken in de Indiase metropolen, maar ook op het platteland is de sociale situatie alles behalve menswaardig.

Ligging Dhanwar

Dhanwar ligt in de  landelijke en door toeristen totaal onbekende deelstaat Chhattisgarh in centraal India en is omgeven door de Madru/Matsjila jungle. De dieren die je daar terugvindt zijn beren, olifanten, apen, vossen, wolven, luipaarden, tijgers, herten, konijnen, slangen (veel!), wilde geiten en wilde zwijnen. Vanuit de dichtstbijzijnde stadje bereik je Dhanwar in ongeveer twee uren. Met de jeep wel te verstaan. In de beginperiode moest je een groot deel te voet afleggen door rivieren en een dichtbeboste jungle.

Tribalen

Rond Dhanwar vind je ook een negentigtal jungledorpjes. De bewoners wijken in veel opzichten af van de rest van de Indiase samenleving: ze spreken andere talen en hebben hun eigen tradities, goden en geesten. Het zijn tribalen en ze noemen zichzelf de Adivasis, wat ‘eerste bewoners’ betekent. Net als het Amerikaanse continent heeft dus ook India zijn ‘Indianen.’ Ze leven nog op dezelfde wijze als hun voorouders: landbouw, jacht en verzamelen van junglevruchten als middel om te overleven.

Cultuur

Van de Indiase bevolking noemt 80 procent zichzelf Hindoe, 13 procent Moslim, 2,3 procent Christen en 1,9 procent Sikh en minder dan 1 procent Boedhist. Het waren de vroegere Hindoes, de Ariërs, die ongeveer 3000 jaar geleden India binnenvielen en de tribalen naar ontoegankelijke en onvruchtbare gebieden verdreven zoals dichtbeboste en bergachtige gebieden, kortom hun huidige woonplaats. De Ariërs zijn veel lichter gekleurd en vernederden de tribalen met scheldwoorden als 'vuile donkere'. Ondanks de verdrukking behielden de tribalen voor duizenden jaren hun eigen cultuur.

Kasten

Met de Ariërs maakte ook het beruchte kastensysteem zijn intrede in India. Discriminatie op basis van kaste is inmiddels officieël afgeschaft, maar het leeft nog verder onder de bevolking. Tribalen vallen buiten dat systeem en kunnen noch opklimmen in het systeem noch genieten van de voordelen, zoals meer rechten dat een hogere kaste biedt. Er leven  ongeveer 84 miljoen tribalen in India, dit is ongeveer acht procent van de hele Indiase bevolking.

Stammen

De studenten in Dhanwar behoren hoofdzakelijk tot de volgende stammen:

KORAKU / GOND / OEROAN / KHERWAR / CHERWA

De Koraku en Oeraon stammen hebben hun eigen, uitsluitend gesproken, taal. Maar in Dhanwar leren de studenten ook Hindi, de officiële taal in de staat Chhattisgarh waarin Dhanwar ligt. Omdat Engels een officiële taal van India is, staat ook die taal op het programma.

Vergeten gemeenschap

Vele jonge tribalen in Chhattisgarh zijn analfabeet. Het spreekt voor zich dat onderwijs ontzettend belangrijk is voor mensen die sowieso al verdrukt zijn in een chaotische maatschappij die zelden naar ‘zwakkeren’ omkijkt. Daarom willen we met SOS Jungle Kids onderwijs gebruiken als hefboom voor de ontwikkeling van deze vergeten gemeenschap.