Maar laten we beginnen bij het begin:
Pater Sidon is geboren op 7 september 1919 in Kruibeke. Van 1933 tot 1939 volgde hij Humaniora aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie te Sint-Niklaas. Op 7 september 1939 startte hij het Noviciaat bij de Jezuiëten in Drongen met uittocht naar Zuid-Frankrijk in de beruchte meidagen van 1940.
Het zou niet zijn laatste "uittocht" worden:
1940-1946: "Indiase Juvenaat" in Wépion, Wallonië en filosofie aan het "Collège Philosophique" te Turnhout, Namen en Godine.
18 augustus 1946: Vertrek vanuit Rotterdam op de Chemisto, een oude Nederlandse vrachtboot.
6 oktober 1946: Aaankomst in India, Mumbay (Bombay).
1947: Docent Latijn aan het Noviciaat te Sitagarha.
1948: Docent Engels, wiskunde en geschiedenis aan de St. John's High school te Ranchi.
1949-1953: Studie theologie, Hindologie en de meest courante stammentalen aan het De Nobili College te Puna.
3 december 1951: Tot priester gewijd door bisschop Andrew D'Souza.
1953-1954: Stageperiodes in Majhatoli, Rengarih en Kodaikanal. Zijn oversten getuigen over deze periode: "Van dan af is hij klaar om zijn droom te verwezenlijken, hij heeft zijn aandacht gezet op een strijdveld waar alleen de allerdappersten stand kunnen houden".
1954-1962: Oprichting van de missies voor lokale tribale bevolkingsgroepen in Ganutoli en Gumla.
Ofschoon zijn hart daar lag, werd hij, gezien zijn uitzonderlijke talenten, gevraagd de leiding van enkele grote instituten op zich te nemen. Hij aanvaardt achtereenvolgens:
1962-1968: Hoofd van het Manresa House te Ranchi;
1963-1973: Rector van het noviciaat in Sitagarha.
De paters Jezuiëten in Vlaanderen getuigen over deze periode van pater Sidon het volgende:
1973-1979: Overste van en pionier voor de Jezuiëten in Madhya Pradesh.
1979-1985: Opstart en uitbouw van de afgelegen missie Bairbandh.
Over het vervolg getuigen de Vlaamse Jezuiëten:
Ze vervolgen:
En sluiten als volgt af:
13 december 2001: Pater Maes overlijdt, zijn laatste woorden waren: "zorg goed voor de kinderen". Duizenden mensen nemen afscheid van hem in Dhanwar. Pater Superior General van de Jezuiëten, Peter-Hans Kolvenbach, stuurt vanuit Rome het volgende bericht:
Iedere student heeft pleegouders in België die via SOS Junglekids Dhanwar hen de kans geven om naar school te gaan. Gezien de afstanden naar hun dorp, de gevaren in de jungle en de armoedige situatie thuis, verblijven de studenten op school in Dhanwar. Sommigen hebben helemaal geen thuis om naar terug te keren. Ongeveer twintig procent van onze studenten is wees. Studenten met een thuis bezoeken die enkele malen per jaar. Sommigen beginnen vanaf de kleuterklas, anderen vanaf het eerste leerjaar en anderen nog later. Een aantal van hen studeert na de twaalfde klas (laatste jaar in middelbaar) verder aan een Hogeschool of Universiteit buiten de jungle, anderen helpen mee dorpsactiviteiten opstarten.
Achter de schermen van Dhanwar staat een gemotiveerd team dat alles in goede banen leidt. De junglekinderen krijgen les van goed opgeleide leerkrachten (m/v). De kleuterklassen hebben twee leerkrachten, de lagere school heeft er zes en de studenten van het middelbaar krijgen les van acht leerkrachten. Terwijl de leerkachten zich bekommeren om de prestaties van de studenten, organiseren de lokale Indiase patersJezuiëten en vier zusters van de congretatie 'Sint Ann of Calcutta' de school. De paters zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse werking en de aankoop van voedsel, kledij en schoolbenodigdheden voor de 1000 studenten. De zusters zijn verantwoordelijk voor het internaat van de meisjes, het medisch dispensarium en sommigen geven ook les.
De Paters Jezuiëten leiden, met Geert als coördinator, ook de dorpsactiviteiten. Voor de uitvoering ervan kunnen zij een beroep doen op een team van vijftien opgeleide lokale dorpelingen. Hun voornaamste taken zijn de problemen van de dorpelingen analyseren en samen met hen oplossingen uitwerken. Dit kan gaan van watervoorziening tot het oprichten van lokale kleinschalige coöperatieven of het aanleren van verbeterde landbouwtechnieken.
Geert (Francis genoemd in India) is verantwoordelijk voor de werking van SOS Junglekids in Vlaanderen, maar ook voor de opvolging van de werking in Dhanwar en van de dorpsactiviteiten. Sinds 1997 woont Geert in India en in 2007 trouwde hij met de Indiase Renuka Kerketta. Renuka, zelf behorende tot de Indiase tribalen (Oeraon stam), is arts en volgt de werking van het medisch dispensarium in Dhanwar op. Ze ontfermt zich ook over de junglekids en dorpelingen als deze worden overgebracht naar het ziekenhuis in het nabijgelegen stadje Ambikapur, want dat is het ziekenhuis waar ze als Medical Officer werkt. Daarnaast organiseert ze met haar collega dokters opvolgingsbezoeken aan het dispensarium in Dhanwar.
Zonder pleegouders kan Dhanwar niet functioneren en zouden bijgevolg de junglekinderen overgelaten worden aan hun lot in de jungle. Sommige pleegouders organiseren over heel Vlaanderen extra activiteiten.
Zo vonden in het verleden ondermeer de volgende activiteiten plaats:
Sterzingen – Sinaai. Verantwoordelijke: Christiane Vercauteren;
Dhanwar quiz – De Klinge. Verantwoordelijke: Arle en Chris De Meurichy-Vermeulen;
Dhanwar jogging – Sint-Gillis-Waas. Verantwoordelijke: Myriam Christiaens-Saman;
Skoebidoe acties. Verantwoordelijke: Patrick Cerpentier.
De Verrebroekse nachtegaaltjes: Kindermusical en dansoptredens. Verantwoordelijke: Johan Cerpentier.
Op jaarbasis wordt momenteel georganiseerd:
OXFAM - Fair Trade eindejaars beurs te Sint-Gillis-Waas: Stand ten voordele van de jungelkids. Verantwoordelijke: "Myriam & Annie". Ze schrijven: OXFAM - Fair Trade Cadeau dagen te Sint-Gillis-Waas: Deze gewaardeerde organisatie, zorgde voor geslaagd weekend, waarop SOS Junglekids vertegenwoordigd was door ‘Myriam en Annie’.
Met een geslaagde verkoop van “kaarsen, confituur en advocaat”, alles eigen werk trouwens mogen wij onze bijdrage leveren voor Junglekids Dhanwhar
Ontbijt aan huis – Melsele. Verantwoordelijke: Walter & Lief Janssens-Maes. Jaarlijks bereiden ze niet minder dan een duizend ontbijtmaaltijden klaar ten voordele van de junglekids! Hun actie is ondertussen uitgegroeid tot een vaste jaarlijkse waarde in Melsele-Waas en omstreken.
Vormelingen Nieuwkerken-Waas: Sterzingen, eerste zaterdag januari. Verantwoordelijke: Yvan De Brouwer.
En doorheen het jaar vinden diverse acties plaats van Scouts Beveren. Verantwoordelijke: Berten Hurkmans. Ook worden de junglekids jaarlijks ondersteund, via G.R.O.S., door het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas, Beveren-Waas en Brecht.
De opbrengst van al deze acties gebruikt SOS Jungle Kids voor de verdere uitbouw van de school of voor de aankoop van extra voorzieningen voor de studenten.
Jaarlijkse bezoeker van Dhanwar en als verpleegkundige in het bijzonder geëngageerd voor de verdere uitbouw van de gezondheidszorg in Dhanwar en omliggende jungledorpjes. Kristof verzorgt ook jaarlijks de voorstelling van het project in het Instituut Heilige Familie en het Sint-Jozef-Klein-Seminarie te Sint-Niklaas.
Thomas is zelf afkomstig uit (Zuid)India en groeide vanaf zijn 10 jaar verder op bij zijn adoptie ouders in Nieuwkerken. Hij verbleef na zijn opleiding als verpleegkundige meermaals en voor langere tijd in Dhanwar. Hij zorgde ondermeer mee voor de uitbouw van het dispensarium (ziekenboeg). Hij was, zeker in de beginperiode, steun en toeverlaat van pater Sidon.
In 2010 bezocht hij de jungle kinderen en sindsdien ondersteunt hij het project via creatie en onderhoud van de online communicatiekanalen waaronder deze website.